Στα όρια της ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ: 125.000 Έλληνες εργάζονται για 100 ευρώ το μήνα

Αχτσιόγλου: Οι Ευρωπαίοι μας στηρίζουν αλλά το ΔΝΤ αρνείται να συζητήσει το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Στοιχεία-σοκ για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα παρουσίασε η Έφη Αχτσιόγλου από το Βερολίνο, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, 125.000 Έλληνες αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα, ενώ συνολικά 1 εκατ. εργαζόμενοι εργάζονται για λιγότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως.

«Είναι αυτό συμβατό με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ή είναι αυτό συμβατό με την έμφαση που θέλει να δώσει η Συνθήκη της Λισαβόνας στον κοινωνικό διάλογο; Προφανώς όχι» είπε η κα Αχτσιόγλου. η οποία εξήγησε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν την Ελλάδα για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά το ΔΝΤ αρνείται να το συζητήσει.

Αναλυτικά, όσα περιέγραψε η κα Αχτσιόγλου:

•  125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.

•  Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επομένως η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα με χαμηλό κατώτατο μισθό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με μία ιδιαίτερα απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.

•  Οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δεν βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αντιθέτως αύξησαν τα ποσοστά της ανεργίας, από 7% το 2009 στο 27,9% το 2013, και η ανεργία των νέων διαμορφώνεται περίπου στο 50% στο 2016. 

•  Οι συνέπειες ήταν η σημαντική αύξηση της μετανάστευσης υψηλά καταρτισμένου νεανικού εργατικού δυναμικού, οι δραματικές επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση και η μεγάλη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

•  Περισσότερο από το 50% των προσλήψεων το 2015 αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που ονομάζουμε «φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι», ενώ επίσης αυξήθηκε κατά πολύ και η αδήλωτη εργασία.

•  Από το 2010 έχουν γίνει αρκετές «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ήταν η κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτή την στιγμή υπάρχουν εν ισχύ μόνο οκτώ κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορίζουν τους κανόνες για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έπαψαν να είναι πραγματικότητα για την πλειοψηφία των εργαζόμενων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορίζουν τους κανόνες για την πλειοψηφία των εργαζομένων και ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν υφίστανται» τόνισε η υπουργός Εργασίας.

«Ενώ ο στόχος ήταν να περάσουμε σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, οδηγηθήκαμε σε κατάρρευση του συστήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τώρα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα» εξήγησε η ίδια.

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top