Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπερχρεωμένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ θα συμπεριληφθούν στην οριζόντια ρύθμιση χρεών (σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ αποτελούν ένα από τα πλέον «καυτά» ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στα δύο θέματα που μπλόκαραν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και αφορούσαν τα χρέη από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος επήλθε συμφωνία και τελικά θα συμπεριληφθούν στη ρύθμιση, παρά τις ενστάσεις που προέβαλε το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση των δόσεων ανάλογα με το οικονομικό μέγεθος της κάθε επιχείρησης και διαφορετική αντιμετώπιση των εποχικών (κυρίως ξενοδοχειακών) επιχειρήσεων.

Από τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα εξαιρεθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όσοι χρωστούν συνολικά έως 1 εκατ. ευρώ. Για αυτούς θα προβλεφθεί ειδική μεταχείριση και διευθέτηση των οφειλών τους μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας στην οποία θα υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά

 

Πηγή: RealNews
Tags: