Κι άλλη «βόμβα» ΔΝΤ: Πιο σκληρή λιτότητα θέλει στην Ελλάδα με το πλεόνασμα στο 3,5%

Αλλά ρίχνει την ευθύνη στους εταίρους πάλι γιατί δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για πλεόνασμα 1,5%

Αυξάνει την πίεση το ΔΝΤ  και ζητά νέα και ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του Eurogroup, τα οποία ανέρχονται στα 4,5 δις ευρώ.     

«Tο ΔNT καλωσορίζει τα μέτρα, είναι ένα βήμα προς τα μπροστά, αλλά πιθανώς να μην είναι επαρκή για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στη σημερινή προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

O Tζέρι Ράις τόνισε για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος: «Έχουμε καταστήσει σαφές και δημοσίως ότι η προτίμησή μας είναι το 1,5% (...) και πως θέλουμε να δούμε μία ελάφρυνση χρέους. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη θέση του ΔΝΤ». Σύμφωνα με τον ίδιο ο στόχος αυτός για το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τον ελληνικό λαό.

«Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα. Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας», ωστόσο «αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα μπορούμε να το στηρίξουμε, εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%», υποστήριξε. 

Εξέφρασε ακόμα τις αμφιβολίες του Ταμείου για το κατά πόσο θα είναι επαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε ότι οι συζητήσεις είναι συνεχείς και πως το Ταμείο χρειάζεται αξιόπιστες προβλέψεις.

Σχετικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν για το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, ο Τζέρι Ράις τις χαρακτήρισε φυσιολογικές και όπως είπε κρίνοντας από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης στα οποία συμμετέχει το Ταμείο μαζί με άλλους οργανισμούς, "εν τέλει καταλήγουμε σε συμφωνία".

 

Ακόμη, επανέλαβε ότι η δέσμευση του ΔΝΤ στις συζητήσεις είναι πλήρης και πως επιθυμεί μία συμφωνία "το συντομότερο δυνατό". Τόνισε πώς δεν υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του Ταμείου. «Μιλάμε με μία φωνή», είπε και σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει κάποια προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά επιδιώκει «αξιόπιστα μέτρα πολιτικής και ελάφρυνση χρέους».

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top