​Επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη μακροπρόθεσμα εκφράζει ο γερμανός πρώην κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο -αποκαλούμενος και αρχιτέκτονας του ευρώ- Ότμαρ Ίσινγκ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στον Μαρκ Μπέουντερμαν, η οποία δημοσιεύεται στην De Volkskrant υπό τον τίτλο «Το ευρώ αποτελεί επιτυχία, η ευρωζώνη όμως όχι».

Ο Ότμαρ Ίσινγκ θεωρεί ότι η ευρωζώνη δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, εκτιμά ότι θα έχει μια διαφορετική μορφή 15 ή 20 χρόνια αργότερα και ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αν και θεωρεί ότι η ευρωζώνη δεν θα πάψει να υφίσταται σε βάθος χρόνου και ενδεχομένως θα έχει ενισχυθεί με χώρες όπως η Τσεχία και η Πολωνία, εντούτοις εκφράζει τις αμφιβολίες του για τα κατά πόσον η Ελλάδα θα παραμένει μέλος.

3788318_FILES_-__TO_GO_WIT.jpg
Όπως και πολλοί άλλοι γερμανοί, παρατηρεί ο αρθρογράφος, έτσι και ο Ότμαρ Ίσινγκ θεωρεί προτιμότερο η ζώνη του ευρώ να απαρτίζεται από χώρες που είναι σε θέση να σταθούν στα δικά τους πόδια χωρίς να αναλαμβάνουν χρέη άλλων χωρών.

O οικονομολόγος υπενθυμίζει πως υπήρξε αντίθετος με τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ, καθώς πίστευε πως θα έπρεπε να δοθεί μια ευκαιρία στην χώρα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και με την βοήθεια των εταίρων της να βάλει με τον τρόπο αυτό σε μια τάξη τα του οίκου της.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου