Στο αστρονομικό ποσό των 587 δις ευρώ ανέρχονται οι περιουσίες που χάθηκαν στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, για την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες του κόσμου!


Στην Ελλάδα, στα 6 χρόνια της ύφεσης (από το 2010), το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ κάθε νοικοκυριό, είδε κατά μέσο όρο την περιουσία του να μειώνεται κατά 41% ή 67 χιλιάδες ευρώ, από το 2008, όταν άρχιζε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και μέχρι το 2016.


Παράλληλα, οι μετοχές έχασαν το 90% της αξίας τους, καθώς σημείωσαν πτώση 158 δισ. ευρώ από το υψηλό στο χαμηλό, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων και το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκαν.


Το μικρό «γύρισμα» στην ανάπτυξη (+0,7%) το 2014, που ήταν απόρροια και της μείωσης του κόστους δανεισμού, επέτρεψε στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσελκύσουν σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC σχεδόν 15 δισ. ευρώ. Όπως γράφει όμως το δημοσίευμα, διεκόπη από το… “Varoufakis Effect”, όπως αποκαλείται το σύντομο αλλά εξόχως δαπανηρό διάστημα στο οποίο διατέλεσε υπουργός ο Γ. Βαρουφάκης, με τις επιπτώσεις να υπολογίζονται σε 7% του ΑΕΠ και στο χρέος σε ένα επιπλέον 25% του ΑΕΠ, αν συνυπολογισθεί και το μακροπρόθεσμο κόστος της νέας διάσωσης των τραπεζών.


Την ίδια στιγμή ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος διαμορφώνεται στα 241 τρισ. Ευρώ, ενώ μεταξύ των 33 εκ. εκατομμυριούχων στον πλανήτη, περιλαμβάνονται και 77.000 Έλληνες.