​«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η δημιουργία πλούτου και όχι η διανομή του, όπως τίθεται στις χώρες της Δύσης. Επιβάλλεται να αυτοπροσδιορισθούμε ως κοινωνία με άξονα το μέλλον αντί για το παρελθόν και να υπογράψουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στο 27ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία προκάλεσε τεκτονικές αλλαγές στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της αμφισβήτησης από πλατιά στρώματα της κοινωνίας που εναντιώθηκαν στις λεγόμενες «κατεστημένες πολιτικές και οικονομικές ελίτ». Όπως πρόσθεσε, «τη λαϊκή αυτή κατακραυγή εκμεταλλεύτηκαν αντισυμβατικοί πολιτικοί, είτε της Αριστεράς, είτε της Δεξιάς και διεκδίκησαν την εξουσία. Οι πολιτικοί αυτοί έθεσαν τα σωστά ερωτήματα, αλλά σταδιακά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν τις σωστές απαντήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ακόμα ότι στη Δύση σήμερα η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, αλλά μεταξύ του προστατευτισμού, των κλειστών συνόρων και των ανοιχτών αγορών και κοινωνιών. «Ας δώσουμε λοιπόν, σ’ αυτήν την ανοικτή κοινωνία και οικονομία που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δυνατότητα στους Έλληνες να μείνουν στη χώρα τους, στους ξένους να έλθουν να ζήσουν και να επενδύσουν σε μία από τις ωραιότερες, ειρηνικότερες και φιλικότερες χώρες της υφηλίου και στις επιχειρήσεις να δώσουν δουλειές στους συμπατριώτες μας» τόνισε.
Όσον αφορά το τι χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα για να βγει από την κρίση ανέφερε:
«Στην κατάσταση που είμαστε σήμερα τα χρειαζόμαστε όλα: και ελάφρυνση του χρέους και το QE (σημ. ποσοτική χαλάρωση) και τα αυξημένα κρατικά έσοδα και τη μείωση δαπανών του κράτους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Χρειαζόμαστε όμως πρωτίστως ένα όραμα, μια συμφωνία για το μέλλον μας και ένα έξυπνο κράτος που να συνειδητοποιεί το πρόβλημα, για να το λύσει. Ένα αποτελεσματικό κράτος καταγράφει διαρκώς τα κενά που αφήνει πίσω της η αγορά και επεξεργάζεται δημοκρατικά, δηλαδή συναινετικά, αντίστοιχες δράσεις μόνο εκεί που χρειάζονται.
Χρειαζόμαστε βέβαια και μια επιχειρηματική τάξη που επενδύει, προστατεύει τον εργαζόμενο, αναδεικνύει κοινωνική ευαισθησία και πληρώνει τους φόρους της».
Σχετικά με την κρίση επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι «μέσα στην κρίση μάθαμε με τον πλέον επώδυνο τρόπο ότι το “μεταρρυθμίσεις ή κοινωνική ευαισθησία” είναι ψευτοδίλημμα. Το ζήτημα είναι ο συνδυασμός –οι ανοιχτές αγορές δημιουργούν το πλαίσιο στο οποίο η οργανωμένη, εξωστρεφής, καινοτόμα, σύννομη επιχείρηση θα ανθίσει και θα μεγαλώσει. Έτσι θα ενδυναμωθεί και η μεσαία τάξη –γιατί αυτές οι επιχειρήσεις είναι οι βάσεις της απασχόλησης και δημιουργούν εισοδήματα που επιτρέπουν στη μεσαία τάξη να αναπτυχθεί και να νιώσει ασφαλής για το μέλλον της ίδιας και των παιδιών της».