​Τη διαβεβαίωση πως «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να στηρίξει και πάλι τη συνοχή της ευρωζώνης, αν χρειαστεί» δίνει ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου προειδοποιεί για την ενίσχυση του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη.

«Οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο ευνοϊκές στην πολιτική σφαίρα. Εάν υπάρχει περισσότερη μεταβλητότητα, περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ένας ακόμα ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας» τόνισε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι σε ένα χρόνο ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης ίσως είναι διαφορετικός» προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Εάν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός ενισχυθούν, αυτό θα είναι επικίνδυνο. Αυτό θα οδηγήσει κατ' ελάχιστον σε προστατευτισμό. Δε θέλω ούτε να φανταστώ ποιο θα μπορούσε να ήταν το χειρότερο σενάριο».

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι θα συνεχιστεί «αυτού του είδους η νομισματική πολιτική», ωστόσο επισημαίνει πως μένει να αποσαφηνιστεί «το κατά πόσο θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για μια συγκεκριμένη περίοδο ή με βραδύτερο ρυθμό για μεγαλύτερη περίοδ