Αντιμέτωπη με τρία μέτωπα (εργασιακό, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και ασφαλιστικό) είναι η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές δεν αφορούν μόνο το 2016 (πχ απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων), αλλά και το 2017 (ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις και τη διαιτησία) αλλά και το 2018 (αναδιάρθρωση προνοιακών επιδομάτων).

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατυμπάνιζε μέχρι πρότινος ότι δεν «ανοίγει» ξανά το Ασφαλιστικό, οι δανειστές καταθέτουν μια σειρά αιτήματα, τα οποία αφορούν όλους σχεδόν τους τύπους των παροχών των συνταξιοδοτικών ταμείων αλλά και ζητήματα ασφαλιστικών εισφορών.

Πρώτα απ’ όλα, οι δανειστές ζητούν νέες παρεμβάσεις στα εφάπαξ αλλά και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Παράλληλα:

ζητούν αναθεώρηση του τύπου υπολογισμού των εφάπαξ και υπολογισμό των αιτήσεων για επικουρικές που κατατέθηκαν το 2014 με βάση το νέο συντελεστής αναπλήρωσης (0,45).

επιμένουν στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και για τους συντριπτικά εναπομείναντες χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους τους από 1.1.2017.

ζητούν τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων με βάση τις νέους παραμέτρους των ενιαίων κανόνων μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 (αν και η σχετική υπουργική απόφαση προέβλεπε μέχρι Σεπτέμβριο του 2017)

ζητούν να εναρμονιστούν τους κανόνες των αναπηρικών και προνοιακών συντάξεων χωρίς να αυξάνονται οι δαπάνες

να δίνουν παροχές (σ.σ. τα συνταξιοδοτικά ταμεία) με βάση παλιότερες εισφορές με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (σ.σ. χωρίς να επιβαρύνεται κατ΄ ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμός), βασισμένες μόνο σε ποσοστά προσαύξησης όπως ορίζεται από το πρωτογενές δίκαιο

να μην ορίζεται η βάση υπολογισμού των εισφορών των αυταπασχολούμενων μετά την αφαίρεση των καθαρών δαπανών και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης

να εφαρμόσουν τις ενοποιήσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με εξαίρεση της προνοιακές λειτουργίες του ΟΓΑ, τις χρηματοπιστωτικές λειτουργίες του ΤΣΜΕΔΕ και της μη συνταξιοδοτικές λειτουργίες του ΝΑΤ μέχρι το Μάρτιο του 2017

να μειώσουν το προσωπικό στον ΕΦΚΑ κατά τουλάχιστον 20%.