​Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να αναστείλει για έναν ακόμη χρόνο την επαναφορά του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Ο φόρος είχε θεσπιστεί το 2013 και αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ανεστάλη όμως, για δύο χρόνια λόγω προβλημάτων στην εφαρμογή του. Παράλληλα, αυτός ο φόρος θα ήταν ένα επιπλέον πλήγμα στην κτηματαγορά.

Όπως σας ενημερώσαμε χθες στο star.gr, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προέβλεψαν την είσπραξη των 24 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό από τον φόρο υπεραξίας, όποτε αναμενόταν να δούμε αν η διάδοχος του κ. Αλεξιάδη, Κατερίνα Παπανάτσιου θα προχωρήσει τελικά στην επιβολή του φόρου ή αν θα καταθέσει ρύθμιση για το νέο πάγωμα αφήνοντας τρύπα 24 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας βαραίνει τον πωλητή και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς της τιμής πώλησης ακινήτου και της τιμής κτήσης. Η διαφορά που προκύπτει, μετά από κάποια απομείωση, ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου, φορολογείται με συντελεστή 15%.