Ένα νέο ειδικό ελεγκτικό Σώμα το οποίο θα βρίσκεται υπό τη σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων και θα χειρίζεται μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς συστήνεται εντός του 2017, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η ενοποίηση των ελεγκτικών σωμάτων.

Στο νέο σώμα θα στελεχωθεί με επιστήμονες/ερευνητές, οι οποίοι θα αναλάβουν να διευκολύνουν το έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος για να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με παραγραφή.

Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 2.500 εισαγγελικές παραγγελίες φορολογικών ελέγχων, οι οποίες αφορούν περισσότερα από 8.000 ΑΦΜ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για τη λίστα Μπόργιανς των 10.800 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες έχουν εκδοθεί περίπου 1.000 εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά ο έλεγχος των πρώτων 55 υποθέσεων ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας.

Στο κείμενο των δανειστών για το επικαιροποιημένο μνημόνιο (SMOU) περιγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις του εγχειρήματος με τη σύσταση του νέου ειδικού ελεγκτικού σώματος, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει νομοσχέδιο με το οποίο οι οικονομικοί εισαγγελείς θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν πληροφορίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χωρίς δεσμευτικό τρόπο, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια της ΑΑΔΕ τι θα κάνει με τις πληροφορίες αυτές.

Θα υπάρξει παράλληλος διαχωρισμός αρμοδιοτήτων των Οικονομικών Εισαγγελέων με αυτές της ανεξάρτητης ΑΑΔΕ και η νομοθεσία θα διασφαλίσει ότι η καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής με ποινική διάσταση θα αποτελεί αρμοδιότητα των Οικονομικών Εισαγγελέων.