Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης και στελεχών του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, με αντικείμενο την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung!
Στη σύσκεψη, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα θα γίνει στο Βερολίνο, θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΔΕΝ θα συμμετάσχει όμως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή, θα αποφασίσουν «για εμάς, χωρίς εμάς»!
Ως γνωστόν, το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας αν δεν υπάρξει δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους και αν η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές που ζητά στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει ότι τυχόν μέτρα για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους μπορούν δυνητικά να συζητηθούν πριν το τέλος του τρίτου Μνημονίου, το 2018.
MNI: Plan B σχεδιάζει η ΕΕ αν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI μετέδιδε νωρίτερα ότι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ένα Plan B , αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το MNI, συνεχίζεται την ίδια στιγμή η διαφωνία ΔΝΤ και ΕΕ για τους μεσοπρόθεσμους στόχους τους οποίους οφείλει να επιτύχει η Ελλάδα.

Οι εταίροι δεν δέχονται την πρόταση του ΔΝΤ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που συνδέονται με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του.
Το ΔΝΤ ζητά τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% , όπως και την ελάφρυνση του χρέους.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν στο MNI ότι δεν προβλέπουν συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.