​Το κούρεμα των φόρων αποτελεί το αγκάθι για να κλείσει η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων. Οι εκπρόσ��ποι των δανειστών ζητούν να κουρεύεται κάθε είδους φόρος. Στο υπουργείο οικονομικών όμως ανησυχούν ότι αυτό το ενδεχόμενο θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα.

Η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει από το κούρεμα τον ΦΠΑ και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών που προβλέπει η ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

«Αυτή η φορομπηχτική πολιτική έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις. Σε καιρούς πολύ δύσκολους αγωνιζόμαστε να στηρίξουμε θέσεις εργασίας και να σταθούμε» δηλώνει στο STAR ο επιχειρηματίας, Γιάννης Κουλιζάκος.

«Κάνανε μια ρύθμιση αλλά δεν απέφερε πουθενά. Αφού δεν έχεις να δώσεις τα τρέχοντα...Αγώνας…» τονίζει ο επιχειρηματίας, Πέτρος Τσαγκαλίδης.
Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία προτείνει να μην υπάρχει σχετική διάταξη στο νόμο που να προβλέπει την διαγραφή των παρακρατούμενων φόρων.
Η ΓΓΔΕ, η οποία δέχεται το «κούρεμα» των προστίμων και των προσαυξήσεων, ανησυχεί για ��ις επιπτώσεις που θα έχει στα κρατικά έσοδα αν το «κούρεμα» επεκταθεί στο κεφάλαιο, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να ζητούν τη διαγραφή κάθε είδους οφειλής προς το δημόσιο.
Ενδεικτικό είναι όμως ότι στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά στα τεχνικά κλιμάκια αναφέρουν ότι οι οφειλές που μπορεί να ανακτήσει το κράτος δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ την ώρα που οι ληξ��πρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έχουν φτάσει στα 92 δις.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ενιαία αντιμετώπιση όλων των χρεών
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, εάν από τη διαδικασία προκύπτει ότι το χρέος μιας επιχείρησης πρέπει να «κουρευτεί» για παράδειγμα κατά 50% και συμφωνήσει το 60% των πιστωτών, η ιεράρχηση των οφειλών που θα «κουρέψει» το Δημόσιο θα εξετάζεται εσωτερικά από τη ΓΓΔΕ.

Οι επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στη ρύθμιση θα πετυχαίνουν ταυτόχρονη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων από φορολογικές και ασφαλιστικές μη ενήμερες οφειλές, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα για σπάσιμο του χρέους στα δύο: το ένα μέρος του θα αποπληρώνεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλό επιτόκιο, ενώ το υπόλοιπο θα παγώνει και η αποπληρωμή του θα μεταφέρεται στο μέλλον σε 5 ή 10 χρόνια.