Σε μία ατελείωτη αναμονή βρίσκονται πάνω από 1 εκ. άνεργοι για να βρουν είτε κάποια εργασία είτε κάποια θέση σε επιδοτούμενο πρόγραμμα, αφού πέρα από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο δημόσιο, τα προγράμματα για τον ιδιωτικό τομέα είναι ουσιαστικά παγωμένα.
«Έκανα ένα 5μηνο με την κοινωφελή και τώρα είμαι ξανά 5 μήνες άνεργη πάω στους 6. Είχα να δουλέψω 8 χρόνια, βρήκα αυτό το 5μηνο, καλό ήταν. 495 ευρώ, α��λά από το να κάθεσαι να μην έχεις τίποτα…» δηλώνει άνεργη στην κάμερα του Star.
Το πρόγραμμα που ΘΑ ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στον Νοέμβριο αφορά 10.000 ανέργους, ηλικίας 30-49 ετών κυρίως μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν επιχορήγηση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ την ημέρα, για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στα Μητρώα του για 3 έως 12 μήνες και 18 ευρώ την ημέρα για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι... κάποια στιγμή μέσα στον Νοέμβριο θα προκηρυχθεί και το πρόγραμμα για 23.000 ανέργους 29-64 ετών το οποίο είχε αποσυρθεί από τον περασμένο Μάιο ώστε να ανασχεδιαστεί, αλλά 6 μήνες μετά δεν έχει επαναπροκηρυχθεί.
«Εγώ έχω δει πιο πολύ προσωρινές δουλειές, δηλαδή είχα μία δουλειά για 8 μέρες! Θέλουν όλοι εμ��ειρία οπότε... Πιστεύω ότι θα μπορούσε να βοηθηθεί περισσότερο ο νέος, κυρίως στην ηλικία μας που 25 με 30 δεν έχουν δουλειά» δηλώνει άλλος άνεργος.
Και οι πρώτες γκρίνιες από τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργό Εργασίας
Η Έφη Αχτσιόγλου δέχτηκε τις πρώτες γκρίνιες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην ομάδα ελέγχου του κυβερνητικού έργου. Στην ενημέρωση που έκανε η νέα υπουργός Εργασίας για τη διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει στη διαπράγματευση με την τρόικα που ξεκινά αύριο, οι βουλευτές υπογράμμισαν ότι «είναι αδειανό πουκάμισο να μιλάμε για συλλογικές συμβάσεις χωρίς ανάπτυξη».