Νέους σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά για τις αποδείξεις ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Και αυτό γιατί πολλοί φορολογούμενοι δεν είναι και ιδιαίτερα απαιτητικοί στο να ζητούν αποδείξεις στις συναλλαγές τους.

Η Γενική Γραμματεία Εσόδων, βλέποντας ότι το μέτρο των αποδείξεων ατονεί καθώς η συλλογή τους δεν είναι υποχρεωτική, μελετά την ολική επαναφορά στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το 2015 ,αναφορικά με τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα ήταν τουλάχιστον 250 ευρώ ανά απόδειξη που δεν εκδιδόταν και λειτουργούσε ως «φόβητρο» για τη μη έκδοση αποδείξεων.

Το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει ως τα 500 ευρώ αν ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Στο οπλοστάσιο του οικονομικού επιτελείου είναι και τα νέα μόνιμα συνεργεία προληπτικών ελέγχων, τα οποία θα επιφορτιστούν με τον έλεγχο της έκδοσης αποδείξεων στην αγορά καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ σε πιλοτική βάση θα ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.

Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και η δημιουργία ειδικού λογισμικού το οποίο θα εντοπίζει επιχειρήσεις που ενώ δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα δεν εκδίδουν τις σχετικές αποδείξεις.

Αν δεν δοθεί πάντως κίνητρο στους φορολογούμενος για συλλογή αποδείξεων, ο ΦΠΑ θα εκπίπτει… παράνομα, αφού πολύ απλά δεν θα ζητούν απόδειξη για τις αγορές τους.