​Βαριά πρόστιμα για γιατρούς, φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία που δεν κόβουν αποδείξεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο νόμος για αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες προέβλεπε έως τώρα μόνο μια απλή σύσταση για μη έκδοση απόδειξης.
«Με απόδειξη ή χωρίς; Γιατρέ αν είναι δηλαδή χωρίς απόδειξη θα είναι καλύτερη η τιμή; Ναι μου λέει»: Αυτή είναι μια κοινότοπη στιχομυθία για όσους επισκέπτονται ιδιωτικούς γιατρούς, καθώς όπως εξηγούν οι φορολογούμενοι, η οικονομική κατάσταση δεν αφήνει σε όλους περιθώρια να είναι νομοταγείς.
Η φορολογική διοίκηση προτίθεται να θεσπίσει κατηγορίες προστίμων και για τα επαγγέλματα που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, όπως οι γιατροί, τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα ως 10 χιλιάδες ευρώ.
«Είναι δυνατόν να γίνεται αυτό το πράγμα από τη στιγμή που εμείς πάμε να κλείσουμε τα μαγαζιά μας από το τεράστιο ΦΠΑ που μας έχουν βάλει και σκέφτονται αν θα βάλουν πρόστιμα στους γιατρούς και τα ιδιωτικά σχολεία αν δεν κόβουν απόδειξη; Παράλογο είναι, θα έπρεπε ήδη να το έχουν κάνει» τονίζει στο Star η μοδίστρα Ευαγγελία Τσιούνη.

Η κατάργηση μάλιστα του βιβλίου ασθενών από τους ιδιώτες γιατρούς και του πελατολογίου στα φροντιστήρια καθιστά δύσκολη την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής.
Ο Στέλιος Καπνάκης, ιδιοκτήτης εστιατορίου, επισημαίνει: «Δεν μπορούμε εμείς να κοντράρουμε αναμεταξύ μας ο ένας κλάδος τον άλλο. Πρέπει αυτό το κράτος να το δει, να είναι όλοι, να έχουν τον ίδιο φόρο όλοι, το ίδιο ΦΠΑ όλοι και μην βάλουν στόχο μόνο την εστίαση».
Αλλά και η Ανδριανή Λαμπρινού, συνταξιούχος, δηλώνει στην κάμερα του Star για το ποσοστό του ΦΠΑ: «Το 24% είναι ανεπίτρεπτο σαν ποσοστό. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη ένα τέτοιο ποσοστό και οδηγεί στη φοροδιαφυγή».
Όπως διευκρινίζει ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, φοροτεχνικός, «το υπουργείο σκέφτεται να κάνει μια νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει τη διαδικασία αυτή και να προβλέπει πρόστιμα και γι' αυτές τις επιχειρήσεις για να λύσει το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο ΦΠΑ σε σχέση με τις επιχειρήσεις που είναι εκτός διαδικασίας ΦΠΑ».
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τη διαπίστωση μη έκδοσης αποδείξεων επιβάλλουν πρόστιμα τουλάχιστον 250 ευρώ.