Μία στις πέντε επιχειρήσεις κινδυνεύει να οδηγηθεί σε πτώχευση ή να βρεθεί σε κατάσταση φοβερής ασυνέπειας μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ΙCAP, κατά τη διάρκεια του 9ου Συνεδρίου Credit Risk Management.

Βάσει έρευνας για την εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, κατά το β’ εξάμηνο του 2015, μόλις το 0,29% των εταιρειών αξιολογείται ως χαμηλού ρίσκου και το 9,9% περιορισμένου ρίσκου, έναντι 10% χαμηλού ρίσκου και 52,34% μετρίου ρίσκου το 2009. Από εκεί και πέρα, το 27,3% είναι σχετικά υψηλού ρίσκου από 31,56% και 6,17 αντίστοιχα το 2009.
ekseliksi-pistoliptikis-ikanotitas-ton-epixeiriseon.jpg
Ακόμη, συνεχίστηκε και στο τέλος του 2015 η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των εταιρειών, καθώς η αναλογία αναβαθμίσεων προς υποβαθμίσεις ήταν 1 προς 2,34.
Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα που παρουσίασε η ICAP αφορά στη συνεχιζόμενη τάση των επιχειρήσεων να μειώνουν τους όρους πίστωσης με τους οποίους συναλλάσσονται. Αυτό είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το 2015, ενώ το 2016 οι συναλλαγές με μετρητά, αποτελούν πλέον τον δεύτερο πιο συνηθισμένο όρο συναλλαγής με 21% (συνέπεια του κλίματος αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά).
imeres-pistosis.jpg

Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 69%, αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του με καθυστέρηση, πέραν των προσυμφωνημένων όρων πίστωσης, με μέσο όρο καθυστέρησης τις 40 μέρες, πέραν των όρων.
mo-imeron-pistosis.jpg
Από αυτές το 52% αποπληρώνει με καθυστέρηση από 1 έως 60 μέρες, δηλαδή η καθυστέρηση δεν ξεπερνά τους δύο μήνες.