Πριν καν ανακηρυχθεί νικητής ο Ντόναλντ Τραμπ και βγουν τα τελικά αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, οι διεθνείς αγορές είναι στο… κόκκινο!

Οι αναταράξεις που καταγράφονται είναι έντονες, με τους επενδυτές να «τρέμουν» στο ενδεχόμενο νίκης του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην προαγορά (premarket) της Wall Street, ο Dow Jones «βουλιάζει» κατά 4,27% (780 μονάδες) στις 17.505 μονάδες, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq κατακρημνίζονται κατά -5% στις 2.028 και 4.558 μονάδες, αντίστοιχα.

Ισχυρότατες πιέσεις ασκούνται και στις ασιατικές αγορές, καθώς ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχωρεί κατά 5,30% στις 16.261 μονάδες και ο νοτιοκορεάτικος Kospi διολισθαίνει κατά 3,11% στις 1.941 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου καταγράφει πτώση κατά 3,58% στα 43,37 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ άλμα της τάξης του 4,60% σημειώνει η τιμή του χρυσού, ο οποίος θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας.

Στις αγορές συναλλάγματος, όπως είναι φυσικό, το δολάριο υποχωρεί έναντι όλων των κυριότερων νομισμάτων. Ενδεικτικά, καταγράφει πτώση κατά 2,45% έναντι του ευρώ, κατά 1,33% έναντι της λίρας και κατά 3,73% έναντι του ιαπωνικού γεν. Στην ίδια μοίρα με το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται και το μεξικανικό πέσο, το οποίο χάνει το 10% της αξίας του, «βουλιάζοντας» στα επίπεδα των 20 πέσο/δολάριο.

«Οι αγορές θα καταγράψουν έντονες μεταβολές καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ��ΠΑ» σχολιάζει ο Κέιθ Πάρκερ, αναλυτής της Barclays.

«Η αβεβαιότητα των αγορών αφορά τις θέσεις του νέου προέδρου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και τον τρόπο αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στο ενδεχόμενο επικράτησης του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου» τονίζει από την πλευρά του, ο Νταν Κλίφτον, αναλυτής της Strategas.