Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για την μισθωτή απασχόληση τον Οκτώβριο.
Οι θέσεις εργασίας στο τελευταίο τρίμηνο έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 90.000 καταγράφοντας έκρηξη απολύσεων. Οι άνεργοι ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά ολομόναχοι χωρίς την παραμικρή βοήθεια από το κράτος και δεν κρύβουν την απόγνωσή τους.
Ένας εξ αυτών, μίλησε στο STAR και την Κατερίνα Παναγοπούλου και περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια το πώς έχει βρεθεί άνεργος και σε αδιέξοδο, αν και έχει δουλέψει 45 χρόνια.
«Από 13 χρονών έπαιρνα μία δραχμή μεροκάματο σε καφενείο και κατέληξα στα 58 μου άνεργος… Έχω παιδί που σπουδάζει στην Πάτρα, το παιδί μου αύριο θα πάει φαντάρος.. με τι λεφτά;.. χωρίς ταμείο ανεργίας χωρίς να υπάρχει μεροκάματο τίποτα» τονίζει στο STAR.
Τα λόγια τελειώνουν μπροστά σε ανθρώπους που μία ζωή εργάζονταν συνεισέφεραν στο κράτος με φόρους εισφορές και επειδή λόγω της κρίσης έχασαν την δουλειά τους αφήνονται στην τύχη τους χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Μετά από δεκάδες υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα βοηθήσει άτομα που απολύονται λίγο πριν τη σύνταξη δεν έχει υπάρξει η παραμικρή δράση.
Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη είναι αποκαλυπτικά: Το τελευταίο 3μηνο έχουν χαθεί πάνω από 88.0000 θέσεις εργασίας!
Τον Οκτώβριο οι απολύσεις υπερτερούσαν των προσλήψεων κατά σχεδόν 80.000!
Τον Σεπτέμβριο οι προσλήψεις ήταν περισσότερες κατά 7.778 θέσεις εργασίας, ενώ τον Αύγουστο μήνα εποχικής απασχόλησης και πάλι οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις κατά 16.128.
Ωστόσο, ακόμη και οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι σε ποσοστό 60% μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης…