Καταφύγιο στην φθηνή αγορά της Βουλγαρίας βρίσκουν Έλληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Ειδικά στο Σαντάνσκι που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, η ελληνική κοινότητα συνεχώς μεγαλώνει. Οι συνταξιούχοι προσπαθώντας να ζήσουν με τη σύνταξη που τους έχει απομείνει μετακομίζουν μόνιμα εκεί. Δείτε τι λένε στην κάμερα του Star.
Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης κατάγεται από τη Θήβα. Δούλεψε τριάντα χρόνια ως γερανοδηγός στο λιμάνι του Πειραιά. Κολλούσε ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά. Όμως, η σύνταξή του έμεινε μισή. Πικραμένος από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια πήρε των ομματιών του και πήγε να ζήσει στη Βουλγαρία.
«Είμαι οικονομικός μετανάστης. Προσπαθώ να επιβιώσω. Λόγω ισοτιμίας περνάμε καλύτερα σε σχέση με την Ελλάδα. Η ισοτιμία είναι αυτή που μας βοηθάει να ζήσουμε. Εδώ το Σαντάνσκι είναι προσιτό γιατί κατεβαίνω στο Σιδηρόκαστρο, έχω να κάνω με το ΙΚΑ με την εφορία, με το φοροτεχνικό μου...να πληρώνω την Ελλάδα» εξηγεί ο ίδιος.
Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος με καταγωγή από το Αχλαδοχώρι Σερρών ζει επίσης στο Σαντάνσκι. Δεν παίρνει τη σύνταξή του από την Ελλάδα αλλά από τη Γερμανία.
«Δεν σας λείπει η Ελλάδα δηλαδή; Καθόλου. Εγώ ήμουν 40 χρόνια στη Γερμανία. Και απ' ότι βλέπω η Ελλάδα ...δεν θέλω να ζήσω. Όχι με αυτά που ακούω για ποιο λόγο να πάω; Η δικιά μου η σύνταξη ανεβαίνει αντί να κατεβεί. Ανεβαίνει 15-20 ευρώ κάθε χρόνο» επισημαίνει ο κ.Παπαδόπουλος.
Με 200 λέβα (το εθνικό νόμισμα της Βουλγαρίας), δηλαδή 100 ευρώ ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος νοικιάζει σπίτι και μάλιστα επιπλωμένο. Ενώ οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών ειδικά στην επαρχία της Βουλγαρίας είναι ασυναγώνιστες γι' αυτό κυρίως τα Σαββατοκύριακα αλλά και καθημερινά τ�� σούπερ μάρκετ του Σαντάνσκι γεμίζουν Έλληνες.
«Έρχονται πάρα πολλοί Έλληνες αγοράζουν φθηνά σοκολάτες, γιαούρτια, κασέρια, σαλάμια. Είναι πιο φθηνά γι' αυτό έρχονται και ψωνίζουν εδώ... 70 ως 100 ευρώ ψωνίζουν» δηλώνει υπεύθυνη σούπερ μάρκετ.
«Ήρθα για πρώτη φορά και βλέπω κάποια διαφορά μεγάλη…(έρχομαι) Από Καβάλα» λέει ο Μενέλαος Γαλανός, οδηγός βυτιοφόρου.
Ο Μάκης Βουργούλιας έχει το μοναδικό ελληνικό μαγειρείο του Σαντάνσκι. Όπως εξηγεί οι τιμές του είναι τσιμπημένες για πολλούς Έλληνες συνταξιούχους που ζουν εκεί.
«Μια κοτόσουπα ή ένα πατσά που λέμε εμείς στην Ελλάδα αυτοί τον λένε σκεμπέ εδώ πέρα έχει 1,80 με 1,90. Ένα ευρώ δηλαδή...Ούτε ένα ευρώ. Λιγότερο του ευρώ» προσθέτει.
Το ταξίδι στη Βουλγαρία αποτελεί μια διαδρομή ρουτίνας για όσους ξέρουν τα κατατόπια. Οι έλεγχοι στα σύνορα για τους Έλληνες είναι γρήγοροι γιατί αφήνουν χρήματα στη χώρα. Τα δε καύσιμα δεν επιβαρύνονται με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και το ΦΠΑ που πληρώνουμε στην Ελλάδα. Το ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει 1 ευρώ και 1,40 στη χώρα μας.
Δηλαδή ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου που γεμίζει με 60 λίτρα, στην Ελλάδα πληρώνει 84 ευρώ και στη Βουλγαρία 60.