​Στο 10% βρέθηκε ο δείκτης της ανεργίας στην Eυρωζώνη τον Σεπτέμβριο και για μία ακόμη φορά μόνο η Ελλάδα κατέκτησε την αρνητική πρωτιά με 23,2%.

Μετά το εφιαλτικό 23,2% της χώρας μας ακολουθεί η Ισπανία με 19,3%. Χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Γερμανία 4,1% και στην Τσεχία μόλις στο 4%!
«Οι περισσότεροι αποφασίζουν να φύγουν στο εξωτερικό ή συμβιβάζονται με ότι βρίσκουν. Μας έχουν βάλει να συμβιβαζόμαστε. Μισθοί; Μπορεί να ξεκινάνε από 200 ευρώ τον μήνα» δηλώνει ένας νέος.
Απογοητευτική είναι η εικόνα στους νέους, όπου και πάλι η Ελλάδα καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά, στο 42,7%, και ακολουθούν: Ισπανία 42,6% και Ιταλία 37,1%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στη Γερμανία, μόλις 6,8%.
«Το καλύτερο είναι να φύγει ο νέος στο εξωτερικό γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα είναι περίεργη. Το θέμα δεν είναι να δοθούν επιδόματα πρέπει να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα ώστε να μπορεί να δώσει κάποιος εργασία και να μην πληρώνει για εισφορές περισσότερα από τον μισθό»
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.120.843 άτομα. Στον ΟΑΕΔ τον Σεπτέμβριο ήταν εγγεγραμμένοι 944.740 άνεργοι. Από όλους αυτούς, επίδομα ανεργίας στην χώρα μας δίνεται μόνο σε 136.000 άτομα! Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της Εργάνης δείχνουν πως και όσοι καταφέρνουν να προσληφθούν δεν υπογράφουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το Σεπτέμβριο καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με τις νέες συμβάσεις να είναι σε ποσοστό 61,1% μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και 38,1% πλήρους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οποίο αδιαφορεί η πολιτεία είναι η εκτόξευση της ανεργίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, άτομα παραγωγικά με οικογένεια και ανελαστικές υποχρεώσεις που λόγω της κρίσης έχασαν την εργασία τους. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στις ηλικίες 55-64 αυξήθηκε από 17% τον Ιούλιο του 2015 σε 18,6%, τον Ιούλιο του 2016.
«Οι εργοδότες δεν παίρνουν εργαζόμενους μεγάλους. Η πρόσληψη συναρ��άται με τους μισθούς. Υπάρχει ένα πρόβλημα πελώριο. Άμα δεν υπάρξει ανάπτυξη να ανοίξουν θέσεις εργασίας»
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο εργασίας ΓΣΕΕ από το σύνολο των ανέργων, το 72,2% είναι μακροχρόνια άνεργοι.