Ο δρόμος για τη διάθεση φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ άνοιξε.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έδωσε στη δημοσιότητα την πρόταση με 40 δραστικές ουσίες που θα περιέχουν τα φάρμακα τα οποία θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων, πχ. σε σούπερ μάρκετ.

Τα εν λόγω σκευάσματα θα μπορούν να μετονομαστούν από «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή» σε «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγ�� - Γενική Διάθεση».

Στη λίστα περιλαμβάνονται πολύ εμπορικές κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία σήμερα συνταγογραφούνται, αλλά δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία (ΜΗΣΥΦΑ).

Μεταξύ αυτών είναι η παρακεταμόλη, την οποία περιέχουν πολλά γνωστά αναλγητικά φάρμακα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ που περιέχεται στη γνωστή σε όλους ασπιρίνη, το σαλικυλικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα για την ακμή αλλά και δραστικές ουσίες που περιέχονται σε φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης.

Με βάση τον προτεινόμενο από τον ΕΟΦ κατάλογο καλούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να καταθέσουν στον Οργανισμό αιτήσεις τροποποίησης τρόπου διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων. Μπορούν, επίσης, να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις τροποποίησης και για φαρμακευτικά προϊόντα δραστικών ουσιών εκτός καταλόγου, οι οποίες θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα κριτήρια του ισχύοντος νόμου.

Δείτε εδώ τη λίστα: ΦΑΡΜΑΚΑ.pdf