Μικρή ποσοστιαία μείωση, στα 4,779 δισ. ευρώ. παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του «μεγάλου ��παταχτσή», δηλαδή του Δημοσίου, προς τον ιδιωτικό τομέα, από τα 4,935 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο.
Όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, η αποκλιμάκωση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι εξαιρετικά αργή. Αυτό συμβαίνει μάλιστα σε μια συγκυρία που η αγορά είναι "στεγνή" από ρευστότητα και το ίδιο το κράτος κυνηγά με κάθε πιθανό και απίθανο μέσο ( ακόμα και με πλειστηριασμούς, με αφόρητες πιέσεις και με μεθόδους εισπρακτικών εταιρειών), όποιον χρωστά σε αυτό, αδιαφορώντας αν μπορεί να καταβάλλει όσα χρωστά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδ��α στοιχεία, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν και ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 1,439 δισ. ευρώ έναντι 1,341 δισ. ευρώ τον Αύγουστο!
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, το Euroworking Group ενέκρινε την υποδόση των 1,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα που ήταν συνδεδεμένη με τις αποπληρωμές αυτές.