Εμπλοκή συνεχίζει να υπάρχει στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς τόσο όσον αφορά το νομοσχέδιο του ακατάσχετου λογαριασμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες και παροχής κινήτρων για την επέκταση της χρήσης πλαστικο�� χρήματος στην αγορά όσο και για τη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων .
Τα νομοσχέδια έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αλλά ακόμη δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα στην αγορά, έχουν ουσιαστικά κλείσει με τους δανειστές όλα τα ζητήματα και το μόνο που παραμένει ανοικτό είναι αυτό της θέσπισης ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα καταλήγουν τα χρήματα που θα εισπράττει μια επιχείρηση μέσω πλαστικού χρήματος (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες, μεταφορές τραπεζικών υπολοίπων).
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει δει την "κόκκινη κάρτα" των Θεσμών καθώς θεωρούν ότι η μοναδική προστασία από κατασχέσεις πρέπει να δίνεται μέσω της ρύθμισης εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και όχι να υπάρχει ένας ακατάσχετος λογαριασμός για όλους.
Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά ο ακατάσχετος λογαριασμός για όλους αλλά να αντικατασταθεί η θεσμοθέτησή του από πρόσθετα κίνητρα για την εγκατάσταση συσκευών αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) όπως μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ένα μέρος του τζίρου τους και άνω μέσω ηλεκτρονικών εισπράξεων (π.χ. άνω του 60%).
Στο άλλο μέτωπο, αυτό της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προσέγγιση μεταξύ οικονομικού επιτελείο και Θεσμών για το βασικό ζήτημα που είναι το κόστος για τον φορολογούμενο που θα αποκαλύψει εθελοντικά στην εφορία αδήλωτα εισοδήματα.
Όλα αναμένεται να ξεκαθαριστούν μετά τα μέσα Νοεμβρίου όταν και θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η ελληνική πλευρά προκρίνει μια μορφή ρύθμισης που στην χειρότερη περίπτωση θα αναγκάζει τον φορολογούμενο να πληρώσει έως και το 60% του ποσού που θα αποκαλύπτει.
Μάλιστα, το ποσοστό αυτό θα ξεκινά από χαμηλότερα εφόσον δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για τον φορολογούμενο (π.χ. 50%) και εφόσον έχει ξεκινήσει και προχωρήσει τότε το ποσό θα φθάνει ακόμη και στο 60%. Επίσης, θα υπάρχει και απαλλαγή από ποινικές διώξεις για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Από την πλευρά τους οι δανειστές ζητούν υψηλότερα ποσοστά και κλιμακούμενο συντελεστή που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάνει ακόμη και στο 90% του ποσού που θα νομιμοποιείται. Έχουν δεχτεί την κλιμάκωση του ποσοστού ανάλογα με το αν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.