​Παρά τις παλαιότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να καταργηθεί ούτε το 2017. Το μόνο που θα γίνει είναι ένα λίφτινγκ με αύξηση του φόρου στα αγροτεμάχια και επέκταση των απαλλαγών από το φόρο.

Ο ΕΝΦΙΑ δηλαδή θα πληρωθεί και το 2017, με κάποιες όμως μικροαλλαγές.

Τις αλλαγές που έρχονται μας εξηγεί ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος:

«Θα γίνει επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια και θα προκύψουν επιβαρύνσεις για όσους εκτός από αστική περιουσία έχουν και εκτός σχεδίου εκτάσεις. Θα προκύψουν επιβαρύνσεις. Θα πρέπει όμως πρώτα να γίνουν διορθώσεις στις αντι��ειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων».

Με την επέκταση του συμπληρωματικού φόρου και στα αγροτεμάχια θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ ή κοντά σε αυτό το όριο.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών αντικειμενικής αξίας 200.000 και μια εκτός σχεδίου έκταση 20 στρεμμάτων αντικειμενικής αξίας 40.000 ευρώ πληρώνει σήμερα συνολικό φόρο 455 ευρώ. Με την ένταξη και των εκτός σχεδίου εκτάσε��ν στο συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν 495 ευρώ, δηλαδή 40 ευρώ περισσότερα.

Στις αρχές του 2017 οι φορολογούμενοι θα κληθούν μέσω taxisnet να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει στα χαρακτηριστικά των αγροτεμαχίων τους σ��ο Ε9.

Η δεύτερη αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι η επέκταση των απαλλαγών από το φόρο για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Σήμερα υπάρχει έκπτωση 50% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας και ακίνητη περιουσίας αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ. Με την αλλαγή που προωθείται οι φορολογούμενοι αυτοί που υπολογίζονται σε 1.200.000 θα έχουν πλήρη απαλλαγή από το φόρο.