​Συνεχές είναι το "πρέσινγκ" των θεσμών στο οικονομικό επιτελείο. Και συνεχείς οι αρν��σεις σε επίλυση ζωτικών για τη Κυβέρνηση εξαγγελιών, στις οποίες δεν φαίνεται να λένε το πολυπόθητο ΝΑΙ.

Δύο ακόμη "μπλοκαρίσματα" των θεσμών, στα οποία δεν έχουν κάνει βήμα πίσω, είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των επαγγελματιών και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Η ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επαγγελματιών που επιθυμεί η Κυβέρνηση απέχει πολύ από το ΟΚ των θεσμών. Ενώ δεν υπάρχει συνισταμένη για το ποσοστό που θα πρέπει να καθορισθεί , βάση του οποίου θα γίνει η πληρωμή του φόρου για επαναπατρισμό αδήλωτων εισοδημάτων είτε βρίσκονται στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα.

Όσο υπάρχει μπλοκάρισμα σε τέτοιες ρυθμίσεις τόσο δεν υπάρχει προοπτική να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνεται αλλά αντίθετα να παραμένει σταθερή η απειλή ενεργοποίησης του "κόφτη'’.

Παράλληλα από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης κατέστη φανερό οτι οι θεσμοί δεν έδωσαν το "καλώς έχειν" ούτε σε απλούστερα θέματα όπως είναι:

- οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες όλο εξαγγέλονταν αλλά συνεχώς πάνε στις καλένδες, από έτος σε έτος (2018).

-οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, με δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η είσπραξη τουλάχιστον 1,1 δις ευρώ.

-η θεσμοθέτηση του πλαστικού χρήματος και η σύνδεσή του με το αφορολόγητο.

Του Γιώργου Νικολόπουλου