​Με απάθεια αντιμετωπίζουν πια στις Βρυξέλλες την διαρκή συνωμοσιολογία που διαρκώς αναπαράγεται στην Ελλάδα, με τελευταίο περιστατικό την περίφημη «γραμμή Σόιμπλε», η σύμφωνα με μερίδα του ελληνικού Τύπου είναι «διακριτή» και «διαφορετική από τις αποφάσεις του eurogroup».

Τελευταίο «θύμα» υπήρξε ο διοικητής του ESM, του μηχανισμού δηλαδή που δανείζει την Ελλάδα με υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και βοηθά τη χώρα να εξοικονομεί 8 δις το έτος, σε σχέση με τις καλές εποχές του αυτόνομου δανεισμού του 2006 και 2007.

Σε κάποια αποστροφή του λόγου του, ο διοικητής του ESM, μιλώντας στη WSJ και απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση, είπε πως σε σχέση με το ποια είναι τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την αποπληρωμή του χρέους της, εξήγησε ότι η διάρθρωση, το βάθος της ωρίμανση, η περίοδος χάριτος σε κεφάλαιο και επιτόκια και το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα να μην έχει πρόβλημα αποπληρωμής τα επόμενα 10 χρόνια. Κάνοντας λοιπόν την αντιπαραβολή, ως προς τη μεθοδολογία, μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε «πως σε αυτό το θέμα είμαι πιο κοντά στον Β.Σόιμπλε από ότι στο ΔΝΤ».

Το «πιο κοντά σε… παρά σε», προφανώς δεν μεταφράζεται ως «γραμμή Σόιμπλε». Ο Κλάους Ρέγκλιγκ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Βρυξελλών και του Λουξεμβούργου μετέχει ενεργά σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για να κάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ακόμη πιο βατό, ακόμα και στα έτη της δεκαετίας του 2020 όπου αλλιώς θα υπήρχαν μεγάλα ποσά προς αποπληρωμή.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα «ο μύθος του Σόιμπλε», καλά κρατεί, και λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία (δηλαδή ό,τι και να πει, σε ό,τι και να απαντήσει ορισμένοι βλέπουν ακριβώς αυτό που θέλουν να δουν), η περίφημη «γραμμή Σόιμπλε» στην οποία υποτίθεται προς προσχώρησε ο Κλάους Ρέγκλιγκ, αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αντιθέτως, ο διοικητής του ESM, όχι μόνο δεν έχει πρόθεση για καθυστερήσεις, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ εργάζεται πυρετωδώς για να τελειώσει η υπόθεση του χρέους μια ώρα αρχύτερα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όσο ο Κλάους Ρέγκλιγκ αναφερόταν στην Ελλάδα, «διάβαζε» από την ετήσια έκθεση του ESM, την συγκεκριμένη παράγραφο για το οικονομικό όφελος της χώρας από τον θεσμικό δανεισμό της.

Επιπλέον να σημειωθεί ότι η Ελλάδα σήμερα ΔΕΝ αποπληρώνει ούτε χρέος, ούτε τόκους στους επίσημους δανειστές, κράτη μέλη, ESM/EFSF, αλλά μόνο πληρώνει δικά της ομόλογα (δικές της εκδόσεις) τα οποία τυχαίνει να κατέχει η ΕΚΤ, τις λήξεις δανείων προς το ΔΝΤ και ό,τι δεν είχε κουρευτεί από το PSI.

Με βάση το ρεπορτάζ η σχεδιαζόμενη νέα, τρίτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα μειώσει το σύνολο ονομαστικής αξίας του χρέους από 20% ως 30%. Το PSI και η επαναγορά χρέους των περασμένων ετών είχε πολλαπλάσια αξία.

Η απόφαση του eurogroup του Μαΐου δεν λέει τίποτα το διαφορετικό από τα όσα λέει ο Β.Σόιμπλε και ο Κ.Ρέγκλιγκ. Την έχει δε προσυπογράψει και παρουσιάσει το ίδιο το ΔΝΤ. Ως αντιστάθμισμα στις ενστάσεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασίστηκε ο «κόφτης», όπως τον ονόμασαν κάποια ελληνικά Μ.Μ.Ε. Αυτές οι συζητήσεις έχουν τελειώσει. Δεν θα ξαναγίνουν. Η μόνη συζήτηση που γίνεται τώρα είναι το λογιστικό σκέλος και αυτό θα τελείωσε σύντομα.

Βεβαίως, όταν για χρόνια οι κυβερνήσεις αποκρύπτουν από τον κόσμο το ακριβές αντικείμενο των συζητήσεων - αντιθέτως με «δημιουργική ασάφεια», αφήνουν να εννοηθεί ότι «θα μειωθεί το χρέος και θα φάμε με χρυσά κουτάλια», τότε φυτρώνουν οι μύθοι του Σόιμπλε και οι «γραμμές» και όλα τα σχετικά, λένε κύκλοι των Βρυξελλών.

Βεβαίως ο πρωθυπουργός εξήγησε όλα τα παραπάνω αναλυτικά στις Βρυξέλλες και μετά την 21 Οκτωβρίου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι περιμένει ποιος και σε τι μέγεθος. Υπό αυτή την έννοια ο πρωθυπουργός συντάχθηκε ενάντια στην ελληνική μυθολογία περί χρέους. Το ερώτημα είναι για πόσο.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου