Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους θεσμούς.


Στο τραπέζι βρέθηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις, δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση για τη διευ��έτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Προμηθευτές και εργαζόμενους.


Ο Γιώργος Σταθάκης, παρά τις συνεχεία αναβολές στην επίτευξη συμφωνίας (για την οποία… πανηγυρίζει προκαταβολικά η κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες!), εμφανίσθηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία.


Είπε ακόμη, ερωτηθείς για το πότε θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα κατά των υπερχρεωμένων εταιρειών, ότι η παύση αυτή θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση και έως ότου αυτή γίνει αποδεκτή και στη συνέχεια μέχρι να υπάρξει δικαστική επικύρωση. Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο, οι Θεσμοί επιμένουν να υπάρχει η δυνατότητα να "κουρεύονται" όχι μόνο οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα αλλά και το κεφάλαιο. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να μην κουρεύονται οι παρακρατούμενοι φόροι και ειδικά ο ΦΠΑ.


Ο υπουργός παραδέχθηκε πάντως πως "έχει ακόμη λίγη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό".


Ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις αρχές και στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, ωστόσο όπως παραδέχθηκε "απομένουν 3-4 περιοχές τεχνικής δουλειάς, όπως πχ πως θα αντιμετωπίζονται οι φόροι".


Ο ίδιος σημείωσε πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τις επόμενες 10-12 ημέρες με ανταλλαγή email.


Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε πως θα ενταχθούν και αυτές στη ρύθμιση σημειώνοντας πως θα υπάρχει και σε αυτές μεσολαβητής.


Οι θεσμοί προκρίνουν τον ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο όχι μόνο θα ξεκαθαρίζει ποιες εταιρείες από την κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα κριθούν βιώσιμες, αλλά μέσω αυτού του συστήματος να προτείνονται 3-4 λύσεις οι οποίες όμως δεν θα είναι tailor made για κάθε περίπτωση.


Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει τη δημιουργία μικτού συστήματος. Δηλαδή να υπάρχει μεν η ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά με εμπλοκή μεσολαβητών στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας.