​Αφού δημιουργήθηκαν ουρές και ταλαιπωρία στις εφορίες, η γραμματεία Εσόδων προχώρησε στους πρώτους συμψηφισμούς οφειλών και απαιτήσεων των φορολογούμενων από την εφορία.

Η πρώτη φάση αφορά περίπου 8,73 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία βεβαιώθηκαν στους λογαριασμούς του taxisnet κάθε φορολογούμενου από υπερεισπράξεις.

Τι είναι οι υπερεισπράξεις; Πολλοί φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια είχαν από λάθος πληρώσει περισσότερα χρήματα από αυτά που έπρεπε.

Πολλοί φορολογούμενοι που δικαιούνταν επιστροφή φόρου πήγαν στην εφορία, προκειμένου να την συμψηφίσουν με κάποια νέα φορολογική οφειλή. Τέτοιοι συμψηφισμοί όμως δεν έχουν γίνει ακόμη!

Το ποσό που πρέπει να επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών σε φορολογούμενους από φόρο εισοδήματος είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ και αφορά περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους.

Η Γραμματεία Εσόδων σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα εφαρμογή στο taxisnet. Εκεί οι φορολογούμενοι θα βλέπουν το ποσό της επιστροφής φόρου που δικαιούνται και με μερικά κλικ στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή θα πραγματοποιούν ποιούς φόρους να πληρώσουν με το επιστρεφόμενο ποσό.

Το επόμενο κύμα συμψηφισμών αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.