Ένας στους τρεις συνταξιούχους από σήμερα, που ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, θα δει μείωση ως και 50 ευρώ. Πρόκειται για αναδρομικές κρατήσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.


Δηλαδή, πριν καν συνειδητοποιήσουν τις μειώσεις στις συντάξεις, έ��χονται και οι αναδρομικές περικοπές!


Το γεγονός προκαλεί αγανάκτηση όχι μόνο σε συνταξιούχους που βλέπουν κάθε μήνα την σύνταξη να κόβεται, αλλά και σε κάθε πολίτη όταν η πολιτεία « άκριτα» δεν βλέπει τις αδικίες σε πολίτες που παίρνουν αναπηρική σύνταξη.


«Βγήκα με αναπηρική λόγω των ματιών μου 100% τύφλωση. Έχει κοπεί η επικουρική μου λάβει το γνωστό γράμμα, περιμένω να δω πόσο θα κοπεί από Νοέμβριο» δηλώνει στην κάμερα του Star η Ευφροσύνη Βασιλοπούλου.


Χιλιάδες συνταξιούχοι που έσπευσαν το απόγευμα στα ΑΤΜ για την σύνταξη του Νοεμβρίου, είδαν το λογαριασμό τους «ψαλιδισμένο» κατά 50 ευρώ λόγω αναδρομικών περικοπών για συντάξεις κύριες και επικουρικές που ξεπερνούν τα 1300 ��υρώ.


«Όσοι έχουν αθροιστικά σύνταξη ως 1300 ευρώ θα δουν μείωση στα ΑΤΜ» δηλώνει ο Γιάννης Σαμέλης, δικηγόρος – οικονομολόγος.


Ως... αναπροσαρμογή χαρακτηρίζει τις μειώσεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.


«Μακάρι να μπορούσαμε να τους προστατεύσουμε όλους. Καταλαβαίνω και την αγανάκτηση. Εγώ λέω πως αν δεν προχωρούσαμε σε αναπροσαρμογή, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε συντάξεις. Έχουμε ελλείμματα και χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουμε τις υψηλές συντάξεις» δήλωσε στον Alpha 989.


Συνολικά περίπου 800.000 συνταξιούχοι κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα δουν αναδρομικά τις μειώσεις, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.


«Τουλάχιστον τα μισά μου έχουν κόψει. Το ΤΣΑΥ είναι αυτασφάλισης εμείς το πληρώσαμε. Πληρώσαμε πολλές εισφορές, αν τα τοποθετούσαμε μόνοι μας, θα ήταν καλύτερα» δηλώνει η κ. Ιουλία, ενώ ο Νίκος Χατζόπουλος, Πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, δηλώνει: «Οι συνταξιούχοι θα φτάσουν στο σημείο να παίρνουν 360 ευρώ το μήνα. Και τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς προβλέπονται και νέες μειώσεις στις συντάξεις από το 2018, κάτι που προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου».