Διαγραφή χρέους και επιστροφή στη δραχμή προτείνει ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ.

Ο διευθυντής του τμήματος Εξωτερικής Οικονομίας του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκρίνει ως μοναδική βιώσιμη λύση για την Ελλάδα την προσωρινή επιστροφή στη δραχμή και την άνευ όρων διαγραφή του δημόσιου χρέους.

«Θα ήταν ίσως καλύτερα για όλους -για τους δανειστές, ακόμα και για τις γερμανικές τράπεζες και την Ελλάδα- να αποχωρήσει από το ευρώ, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους, όπως στην Αργεντινή» τονίζει ο Φέλμπερμάιερ.

-.jpg
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και σημειώνει ότι η σημερινή κατάσταση συνιστά αποτέλεσμα της λαθεμένης απόφασης του 2010, δηλαδή των δανείων στην Ελλάδα και της επιβολής Μνημονίων.

Όπως υποστηρίζει, το αποτέλεσμα μιας εξόδου από το ευρώ δεν θα είχε καταστροφικό αποτέλεσμα διότι αμέσως μετά ένα πρόγραμμα βοήθειας θα εξασφάλιζε ότι «δεν θα επικρατήσει το χάος στη χώρα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μαζική ανεργία ή έλλειψη φαρμάκων».