Ο φάκελος των εργασιακών άνοιξε στη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με την τρόικα.

Ένα από τα πρώτα θέματα συζήτησης αποτέλεσαν οι ομαδικές απολύσεις με το Υπουργείο Εργασίας και τον Γιώργο Κατρούγκαλο να κρύβεται πίσω από την επικείμενη απόφαση του ευρωδ��καστηρίου, προσπαθώντας να πείσει την τρόικα να κάνει υπομονή μέχρι να βγει σε λίγες μέρες η σχετική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση στο ευρωδικαστήριο άνοιξε με αφορμή την προσφυγή της ΑΓΕΤ στην οποία είχε απαγορευτεί να πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις. Η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα του ευρωδικαστηρίου στις 9 Ιουνίου ήταν ουσιαστικά υπέρ της εταιρίας κρίνοντας πράγματι ασύμβατους με το κοινοτικό δίκαιο τους διοικητικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην χώρα μας για διενέργεια ομαδικών απολύσεων. Η τ��λική απόφαση αναμένεται έως τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

«Η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν είναι μεν δεσμευτική, όμως συνήθως το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντάσσεται με την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα γιατί είναι πάντα τεκμηριωμένη και πάντα συμβατή με την πάγια νομολογία» αναφέρει στο STAR η δικηγόρος Αντριάνα Ζαχαρίου.

«Η επιμονή για απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων είναι απαράδεκτη. Στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια λόγω της βίαιης συγκεντροποίησής τους έγιναν πάνω από 20.000 μειώσεις των θέσεων εργασίας. Ήδη το 2016 έτρεξαν και τρέχουν προγράμματα εθελουσιών εξόδων στις τράπεζες χωρίς να επιλεγεί ο εφιαλτικός δρόμος των απολύσεων» επισημαίνει ο Σταύρος Κούκος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων.

«Η απόλυση, είτε είναι ατομική είτε ομαδική, είναι μια τραυματική εμπειρία που κανένας εργοδότης δεν επιδιώκει. Οι ομαδικές απολύσεις έχουν το νόημα της ύστατης προσπάθειας σωτηρίας μιας επιχείρησης προτού χάσουν τη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι τις επιχείρησης αυτής» αναφέρει, τέλος, στο STAR ο Γ.Γ. Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Σοφιανός.