Εμπόδια αντιμετωπίζει η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να αποκτήσουν έναν, έστω μερικώς, ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.

Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν χθες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός θα δοθεί μόνο σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές τους προς ιδιώτες και το δημόσιο.

Αυτό που ουσιαστικά επιθυμούν οι θεσμοί είναι μέσω της επέκτασης των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα να πιεστούν όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν προβλήματα υπερχρέωσης και καθυστερούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών, να πιεστούν προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία με όσους χρωστούν. Και αν αυτό δεν είναι πλέον εφικτό τότε –σε μια λογική "λειτουργίας" της αγοράς- να βάλουν λουκέτο και να αποχωρήσουν από την αγορά ανοίγοντας χώρο για βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις.

Στη θεωρία, βέβαια, όλα αυτά διότι στην πράξη η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών χωρίς την ύπαρξη ενός, έστω μερικώς, ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού θα σημάνει βέβαιο θάνατο για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είναι υπερχρεωμένοι και έχουν επιβληθεί εναντίον τους κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να υπάρξουν άλλου είδους ενισχυμένα κίνητρα προκειμένου να επιλέξουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου λιανικής να εγκαταστήσουν συσκευές αποδοχής καρτών POS. Τέτοιου είδους κίνητρα είναι η θέσπιση πρόβλεψης για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για όσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν ένα σημαντικό μέρος του τζίρου τους από κάρτες.