​Μεγάλη εισαγγελική έρευνα για τα capital controls (κεφαλαιακοί έλεγχοι) που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, διεξάγεται εδώ και αρκετό καιρό.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από αναφορές πολιτών για την οικονομική δυσπραγία που περιήλθαν και για το γεγονός ότι εξαιτίας των περιορισμών, έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες τους, όπως είναι η αγορά φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται με άκρα μυστικότητα εδώ και μήνες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αφορά σε βαρύτατα ποινικά αδικήματα, όπως και αυτό της εσχάτης προδοσίας, τα οποία περιγράφουν οι πολίτες στις αναφορές τους.

Ήδη, ο εισαγγελικός λειτουργός που διενεργεί την έρευνα έχει εξετάσει τουλάχιστον δέκα μάρτυρες, μετα��ύ των οποίων πολίτες, αλλά και οικονομολόγοι, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι περιορισμοί «επιβλήθηκαν εξ ανάγκης».

Μάλιστα, ήδη συλλέγονται και έγραφα από αρμόδιες αρχές, για να ξεκαθαριστεί το τοπίο με όλα τα στοιχεία.

Στην περίπτωση που ο εισαγγελέας με βάση τις αναφορές, αλλά και όσα καταθέτουν οι μάρτυρες προσκρούσει σύντομα σε τυχόν ευθύνες μελών των κυβέρνησης, τότε η έρευνα με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών θα πρέπει να σταματήσει και γι’ αυτό το σκέλος η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή, η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση. Εκεί, με την αντιπολίτευση να έχει κατ επανάληψη μιλήσει για ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης, επαφίεται πλέον στην κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτή επιτροπή, ή θα επιλέξει να οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο.