Για ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα κάνει λόγο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο επισημαίνει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 προωθεί «φοροκεντρική λιτότητα».

«Ο προϋπολογισμός 2017 όπως προετοιμάζεται έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί εν μέρει να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων» τονίζει η έκθεση του ΓΠΒ.

«Τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτόν και έχουν σύμμαχο το ΔΝΤ» τονίζεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται πως «τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση» καθώς «οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότη��α».

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2,7% το 2017 η έκθεση επισημαίνει ότι «οι προβλέψεις για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά αισιόδοξες» και ότι υπάρχουν κίνδυνοι -εσωτερικοί κα εξωτερικοί- που απειλούν τη πραγματοποίησή τους.

Παράλληλα, το ΓΠΒ τονίζει πως χρειάζεται ανακατανομή των φόρων και των δαπανών, ενώ για τα δημόσια οικονομικά σημειώνει ότι βρίσκονται σήμερα «σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το 2009 ή το 2010».

Τέλος, η έκθεση υποστηρίζει ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του ασφαλιστικού, η διατηρησιμότητα του οποίου -σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις- δεν έχει διασφαλισθεί παρά τις τελευταίες αλλαγές».

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση: Γραφείο Προϋπολογισμού.pdf