Ενδεικτικά του κλίματος φτώχειας που επικρατεί στην αγορά είναι τα στοιχεία τη Στατιστικής Υπηρεσίας. Κόβουμε ακόμα και από το μπακάλικο της γειτονιάς, τα είδη δηλαδή της απολύτου καθημερινότητας.

Το STAR και ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαραντάκος ακολούθησαν τη νοικοκυρά, την κα Μαρία Κανελλοπούλου στις καθημερινές αγορές της στο μπακάλικο της γειτονιάς. Οπως την ακούτε να λέει πλέον και εδώ οι αγορές γίνονται με το σταγονόμετρο.

Στο μπακάλικο αυτό της γειτονιάς συναντήσαμε έναν συνταξιούχο του ΙΚΑ τον κ. Τάσο Τσιμούρη, ο οποίος αγοράζει φέτα όχι με το κιλό αλλά με τα γραμμάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα τελευταία 7 χρόνια η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη παντοπωλείου έχει μειωθεί κατά 16,3% ενώ στα τρόφιμα συγκεκριμένα η μείωση φτάνει το 12,5%.

Το 2009 ένα μέσο νοικοκυριό δαπανούσε 444 ευρώ και πέρυσι 73 ευρώ λιγότερα.

Το 66% των επιχειρηματιών εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα είναι περισσότερο μειωμένες ενώ και τα σούπερ μάρκετ η μείωση θα φτάσει το 2,4%.

Την εικόνα της αγοράς αποτυπώνει ανάγλυφα έμπορος τροφίμων, ο οποίος λέει ότι οι καταναλωτές κάνουν έκπτωση ακόμα και στην ποιότητα, αφού αγοράζουν λίγες ποσότητες αμφιβόλου ποιότητας.