Ελεύθερη πτώση παρουσιάζει η δαπάνη των νοικοκυριών σε τρόφιμα τα χρόνια της κρίσης καθώς το εισόδημα έχει συρρικνωθεί δραματικά ενώ οι τιμές παραμένουν υψηλές.

Σύμφωνα με την έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ , η μηνιαία δαπάνη του μέσου ελληνικού νοικοκυριού σε είδη διατροφής κα�� παντοπωλείο, πλέον διαμορφώνεται στα 371 ευρώ (στοιχεία για το 2015) από 444 ευρώ το 2009! Η μείωση δηλαδή ξεπερνά το 16%!

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές πλέον μετρούν και το… δεκάλεπτο καθώς 9 στους 10 έχουν γίνει κυνηγοί προσφορών και εκπτώσεων, ενώ ολοένα και αυξανόμενο είναι το ποσοστό των καταναλωτών που προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα με φθηνότερες εναλλακτικές προϊόντων (π.χ. κοτόπουλο αντί για μοσχάρι), με αγορές μικρότερων συσκευασιών και αξιοποίηση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Ιδιαίτερη αξία έχουν και τα στοιχεία για το ποσοστό της δαπάνης για είδη διατροφής στο σύνολο των μηνιαίων δαπανών ενός νοικοκυριού.

Ενώ το 2009 ήταν στο 21,5%, πλέον ανέρχεται στο 26,2% παρά τη μείωση της δαπάνης κατά 73 ευρώ. Αυτό δείχνει πως έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη περικοπή στα υπόλοιπα έξοδα ενός νοικοκυριού (πχ. είδη ένδυσης, διασκέδαση, υπηρεσίες, κλπ) προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο το διαθέσιμο εισόδημα για αγορά τροφίμων…