Με τον φόβο ζουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, ένα από τα πιο αδικημένα ταμεία, αφού για χρόνια πλήρωναν εξοντωτικές εισφορές και βλέπουν τώρα ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη.

«Μετά από 40 χρόνια βγήκα σε σύνταξη με 1.300 ευρώ έγινε 980, τώρα κάθε μήνα κόβουνε έγινε 920. Και βγήκαν άνθρωποι με 15 χρόνια σε σύνταξη και παίρνουν σύνταξη διπλάσια» τονίζει συνταξιούχος στο Star, ενώ ένας άλλος επισημαίνει: «Ήρθαμε να τιμωρηθούμε εμείς που δουλέψαμε και δώσαμε εισφορές για να πάρουμε σύνταξη».


Αυτή τη στιγμή, μόλις 404.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ καταβάλλουν εισφορές! 296.000 δεν τις πληρώνουν, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει διακόψει πλήρως τις δραστηριότητές του χωρίς να πληρώσει τα χρέη του. Το ύψος των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ. Μάλιστ��, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από την νέα χρονιά.


Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν από 1.1.17 για ασφαλιστικές εισφορές:


-Εισφορά 20% επί του εισοδήματός τους για τον κλάδο κύριας σύνταξης.
-Εισφορά 6,95% επί του εισοδήματός τους υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
-Εισφορά 7,5% θα πληρώσουν οι επιστήμονες που έχουν και κλάδο επικουρικής σύνταξης
-Εισφορά 4% για όσους έχουν εφάπαξ.

Αίτημα έχει κατατεθεί από τους επιστήμονες να μετατρέψουν το ταμείο τους για πρόνοια σε επαγγελματικό.

Όπως δηλώνει ο Γιώργος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, «αυτή τη στιγμή στο ΙΚΑ και συγκεκριμένα στο ΚΕΑΟ υπάρχουν οφειλές 17 δις και ακόμα 7 δις υπάρχουν στα υπόλοιπα ταμεία. Η κατάσταση είναι κακή αφού το 50% που έχουν ρυθμίσει σε 100 δόσεις τις οφειλές τους την έχουν χάσει την ρύθμιση».


Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μίγμα οι συνταξιούχοι εκφράζουν φόβους για νέο μαχαίρι στις συντάξεις. «Βεβαίως φοβόμαστε! Η κυβέρνηση αυτή όπως βλέπετε είναι όλο “θα”. Mας κόβει συνέχεια συντάξεις, από 1500 μας έφτασε στα 700. Βλέπαμε έναν νέο άνθρωπο και πιστεύαμε ότι όντως θα πραγματοποιηθούν. Aν φοβάμαι λέει; Πολύ… » δηλώνει χαρακτηριστικά συνταξιούχος στο Star.