​Λίγο πριν την έκδοση των τελών κυκλοφορίας για το 2017, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια. Bασικός παράγοντας για τις αλλαγές είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας με παρεμβάσεις που θα δώσουν κίνητρο σε φορολογούμενους που έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους να τις παραλάβουν και πάλι πληρώνοντας να αναλογούντα τέλη.

To επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη έχει παραλάβει από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα στατιστικά που αφορούν στα χαρακτηριστικά των οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες τους έχουν προχωρήσει μαζικά σε κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας προκειμένου να γλιτώσουν φορολογικές ελαφρύνσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των οχημάτων είναι:
- Υψηλός κυβισμός, κατά κύριο λόγο 2.000 κυβικών εκατοστών και άνω.
- Μοντέλα 2009 και παλιότερα. Κατά κύριο λόγο είναι οχήματα ηλικίας άνω των δέκα ετών.
- Είναι δεύτερο ή τρίτο όχημα της ίδιας οικογένειας
Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις για αλλαγές στα τέλη που θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για το έτος 2017 θα είναι:

- Mείωση των τελών, ακόμη και κατά 10% για τα οχήματα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών τα οποία έχουν πρωτοκυκλοφορήσει πριν το 2005.
- Μεγαλύτερη μείωση των τελών για τα οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει πριν τον 2000
- Mείωση του ορίου ρύπων για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας από τα 90 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπεμπόμενων ρύπων που ισχύει σήμερα στα 85 γραμμάρια ή και χαμηλότερα.
- Aυξήσεις των τελών για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει μετά το 2005.
Εναλλακτικά εξετάζεται να υπολογίζονται τα τέλη με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει μετά το 2007 αντί για το Νοέμβριο του 2010 που ισχύει σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι αλλαγές θα έχουν ξεκαθαριστεί έως τις 25 Οκτωβρίου προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η περίοδος πληρωμής τους (1η Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου).