​Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις στη β' αξιολόγηση με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος, όπως εκτιμά η Fitch.

Mετά και τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, η Fitch δεν μοιάζει να συμμερίζεται τις απόψεις Αθήνας και Βρυξελλών για ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η προοπτική της απομείωσης του χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, δίνοντας κίνητρο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος. Στον αντίποδα, αν η κυβέρνηση και ο λαός θεωρήσουν πως η πιθανότητα για σημαντική απομείωση του χρέους απομακρύνεται, προβλέπεται το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η Fitch δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι διαδικασίες για τη β΄ αξιολόγηση να υπάρξει χρονοτριβή και στους πρώτους μήνες του 2017, κυρίως λόγω αντιπαράθεσης με τους δανειστές στα εργασιακά, αλλά και του ότι η Αθήνα φέρεται να διαθέτει κεφάλαια ικανά να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της ως το β΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τονίζεται επίσης ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αν και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, προχώρησε με αργούς ρυθμούς από την πλευρά της Αθήνας, αλλά και της δομής του νέου προγράμματος που παραμένει ασαφής.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η απόφαση του Eurogroup για μερική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, υποδεικνύει μια βελτίωση στις σχέσεις Αθηνών - Ευρωπαίων.

Προβλέπει, μάλιστα, ότι η επόμενη εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ θα στηρίξει την εσωτερική κατανάλωση βοηθώντας στην πορεία για επίτευξη ανάπτυξης προς το τέλος του χρόνου.

Προβλέπει ωστόσο αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2017, σε επίπεδα δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των δανειστών, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ.