Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις το θέμα του υποκατώτατου μισθού για νέους που προβλέπεται στο πόρισμα των Εμπειρογνωμόνων και αναμένεται να πλήξει κυρίως νέους με πτυχία που αργούν να μπουν στην αγορά εργασίας.

Από την μεριά ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκανε λόγο σήμερα για παράνομη ρύθμιση η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί, παρά το ότι προβλέπεται στο Πόρισμα, για το οποίο ο ίδιος έχει πει ότι θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

442 ευρώ καθαρά και με τον νόμο για πλήρη απασχόληση θα παίρνει πάντως ένας νέος με πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, όσα δηλαδή και ένας ανειδίκευτος εργάτης μόλις εισέρχεται στην αγορά εργασίας εφόσον βέβαια περάσει η πρόταση που περιλαμβάνεται στο Πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων!

Το ισχύον νομικό καθεστώς για τους νέους άνω των 25 προβλέπει μισθό 586 ευρώ μικτά, δηλαδή 493 ευρώ καθαρά. Το πόρισμα όμως προβλέπει 527 ευρώ μικτά, δηλαδή 442 ευρώ καθαρά για τον πρώτο χρόνο που κάποιος εισέρχεται στην αγορά εργασίας και 556 ευρώ μικτά, δηλαδή 466 ευρώ καθαρά για τον δεύτερο χρόνο.

ΘΕΡΙΖΕΙ Η PART TIME ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη δείχνουν ότι στις προσλήψεις που έγι��αν στο πρώτο 9μηνο του έτους υπερτερούν οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης με 52,12% έναντι των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης με ποσοστό 47,88%.

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι οι προτάσεις του πορίσματος δεν αντηχούν τις ελληνικές θέσεις, για διάκριση του κατώτατου μισθού ανάλογα με την ηλικία ή την εργασιακή εμπειρία.

«Δεν είναι από τα θέματα που θα συζητήσουμε θεωρούμε δεδομένη ότι αυτή η ρύθμιση είναι παράνομη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί» επιμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το πόρισμα πάντως θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα η οποία θα επιστρέψει στις 17 Οκτωβρίου. Συνεπώς αναμένεται ο υπουργός Εργασίας να περάσει δύσκολες ώρες