Δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους βλέπουν την προστασία της πρώτης κατοικίας να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ βαριά είναι η ατμόσφαιρα στις πιο φτωχές γειτονιές της χώρας.

Όπως ο Εύοσμος Θεσσαλονίκη, μια εργατική συνοικία όπου οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τα κατασχετήρια να πέφτουν βροχή. «Κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη τελικά, όχι σε τραπεζίτη. Άλλα λέγανε και άλλα κάνουν. Ειδικά στα σπίτια» δηλώνει πολίτης στην κάμερα του Star, με αφορμή την περιπέτεια της γειτόνισσάς τους, η οποία είναι χωρισμένη και μεγαλώνει ένα παιδί, αλλά χάνει την πρώτη κατοικία της για χρέη στις τράπεζες.

Προσωρινή ανακούφιση δίνει στους οφειλ��τες η απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν αύριο από τους πλειστηριασμούς. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία και για χρέη στο δημόσιο. "Όπως προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία των φτωχών ανθρώπων από τους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες έτσι να τους προστατεύσουμε και από τα χρέη προς το δημόσιο" τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να κάνουν το ίδιο και οι δήμοι. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης δήλωσε πως ήδη έχει σταλεί επιστολή προς όλους τους δήμους ώστε να μην προβούν στην τελευταία πράξη πλειστηριασμών οικονομικά ασθενών δημοτών και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι έχει και το πεπόνι και με ΠΝΠ μπορεί μέσα σε μια μέρα να αλλάξει το νόμο και έτσι να μη γίνονται πλειστηριασμοί. Ο δήμος μπορεί να μην προβεί σε ότι λέει ο νόμος και ο νόμος λέει ότι πρέπει να εξαντλήσει κανείς τις νομικές του δυνατότητες των ποσών που χρωστάει κάποιος υπέρ πολιτών γιατί αλλιώς διαπράττει απιστία» τονίζει.

Ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος δηλώνει στο Star:

«Στο νομοθετικό πλαίσιο δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια προστασία για την πρώτη κατοικία και μάλιστα κυρίως για τους ανθρώπους που οφείλουν στο δημόσιο, δήμους κτλ. Εκεί ο νόμος επιτρέπει από 500 ευρώ και πάνω να προχωρήσει σε εκτέλεση και δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που και για μικρά ποσά έχουν γίνει κατασχέσεις».

Την ώρα όμως που εργαζόμενοι των 500 ευρώ βλέπουν την περιουσία τους στο σφυρί, στρατηγικοί κακοπληρωτές εξακολουθούν να αρμενίζουν. «Αυτή τη στιγμή και αυτοί που έχουν βλέποντας ότι οι τράπεζες δεν ενεργούν καθόλου, απλά δεν πληρώνουν και όταν δεν πληρώνουν τίθενται σε κίνδυνο τα χρήματα των καταθετών όλων των τραπεζών» δηλώνει ο Γιώργος Τανισκίδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Μillenium.