​Το δημοσίευμα του Reuters το οποίο ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, υιοθετώντας κατά πάσα πιθανότητα έναν πιο συμβουλευτικό ρόλο με περιορισμένες εξουσίες, διέψευσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε δήλωση του, ο Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε πως:

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα».

Να σημειώσουμε, ότι η αποστολή του ΔΝΤ πιστρέφει στην Ελλάδα στις 17 Οκτωβρίου και από την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία η Αθήνα θέλει να έχει κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «REUTERS» ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ «ΦΩΤΙΑ»:

Με δημοσίευμα του, τόνιζε πως το ΔΝΤ «θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά όχι σε τόσο αυστηρό πλαίσιο. όπως οι έλεγχοι συμβατότητας με το πρόγραμμα ή "υγείας" της οικονομίας κάθε τρεις μήνες».

Επικαλούμενο δυο ανώτατες πηγές, το Reuters υποστήριζε πως «με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει "δεν παραβιάζω τους κανόνες" και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι "βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι».

Μάλιστα ξεκαθάριζε πως το ΔΝΤ «δεν θα βάλει λεφτά στο πρόγραμμα αλλά δεν θα είναι και απλά τεχνικός σύμβουλος. Θα αναλάβει πιθανότατα έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ απλά δεν μπορεί να συμμετέχει επίσημα στο πρόγραμμα. Θα παραμείνει μέρος της τρόικας και θα είναι παρών σε όλες τις συζητήσεις».