Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τη μία πλευρά, και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας από την άλλη. Δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να ρυθμισθεί υποστηρίζουν οι δύο πρώτοι. Δεν είναι το πρόβλημα το χρέος, επιμένει ο Σόιμπλε.

Στη μέση η Ελλάδα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ενώ «ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι όπως είναι το χρέος δεν είναι βιώσιμο» διαμηνύει η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα. Είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά, να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα» δηλώνει όμως από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πάντως στο αίτημα του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι στο επίκεντρο της συνόδου του ΔΝΤ και στη συνάντησή του με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επισημαίνοντας:

«Εμείς εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα και θα ολοκληρώσουμε και τη δεύτερη αξιολόγηση και κανένας πια δε μπορεί να θέσει προσχήματα- εμπόδια για να μην υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις εφόσον ρυθμισθεί το χρέος.

Όπως είπε «είναι το σινιάλο που περιμένουν οι επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα. Υπάρχουν πολύ μεγάλα λιμνάζοντα κεφάλαια στο διεθνές επενδυτικό σύστημα που αναζητούν ευκαιρίες και η Ελλάδα αποτελεί μια τέτοια ευκαιρία».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει στο πρόγραμμά του συναντήσεις με Τζακ Λιου, Πιέρ Μοσκοβισί, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, και έχει στις αποσκευές του:

-Την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

-Την καλή πορεία των εσόδων το Σεπτέμβριο, με υπέρβαση 1,1 δισ. ευρώ.

-Το εκτιμώμενο πρωτογενές πλεόνασμα, κατά 0,6% φέτος.