Με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο συναντήθηκε σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Λιού και Τσακαλώτος συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, μετά και τη συνάντησή τους τον περασμένο Ιούλιο στην Αθή��α.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε και πάλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσει τη δέσμευση της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Λιού τόνισε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Οκτώβριο την επόμενη σειρά των στόχων-ορόσημων, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποι��σει τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι σημαντική, για να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ξεκινήσουν τη συζήτηση με το ΔΝΤ, για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τη δέσμευση του Eurogroup τον Μάιο.

Μίλησε ακόμα για την ανάγκη η ΕΕ να κάνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο με την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, που θα συνδυάζεται με αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικές για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ ενθάρρυνε όλα τα μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση πρακτικών λύσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο.

Όπως ανέφερε, η γρήγορη επίτευξη μεταρρυθμίσεων φιλικών στην επιχειρηματικότητα, όπως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, μπο��εί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία και να ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.