Η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ δεν είναι ευχάριστη και οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, αλλά το αποτέλεσμα στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι μικρότερο από την αρχική εκτίμηση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στο Associated Press.

Για την ελληνική οικονομία ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τα πηγαίνει καλά και ότι είναι ώρα να αντιληφθούν οι πιστωτές της ευρωζώνης και να προχωρήσουν ρεαλιστικά σε ελάφρυνση του χρέους, στην υλοποίηση της δέσμευσής τους από το 2012.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι χώρες της ευρωζώνης να ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους από το Noέμβριο του 2012 για ανακούφιση του χρέους της Ελλάδας. Αυτό συνεπάγεται ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία πιθανόν να περι��αμβάνει και μία χρονική επέκταση των προθεσμιών της αποπληρωμής.

«Μια τέτοια κίνηση θα ήταν δίκαιη» ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, καθώς, όπως πρόσθεσε, η ελληνική οικονομία έχει υποστεί μια τεράστια αναδιάρθρωση μετά το 2009, έχει κατορθώσει σημαντικά επιτεύγματα και τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Είπε επίσης ότι θα ήταν καλύτερα για τους διεθνείς πιστωτές της χώρας να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για πρόγραμμα λιτότητας, καθώς αυτό θα έδινε ώθηση την στην ανάπτυξη.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο, όταν δεν υπολογίζεται το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Εντούτοις λέει ότι αυτό ήταν "πολύ φιλόδοξο".

Μια μείωση του στόχου «θα είναι καλύτερη για την ανάπτυξη και θα μπορούσε να μειώσει τη φορολόγηση» είπε, προσθέτοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα ήταν «πολύ βαρύ σε φόρους». Μετά από κάποιες καθυστερήσεις η κυβέρνηση τώρα είναι πιο δεσμευμένη στις απαιτούμενες ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε , αν και σημείωσε ότι δεν βρίσκονταν στην ίδια κατεύθυνση όλοι οι υπουργοί.