«Έχω καταστρέψει τη ζωή μου να πηγαίνω από δικηγόρο σε δικηγόρο» δηλώνει στο Star η Μαίρη Ορφανού, η οποία πριν 15 χρόνια μπήκε εγγυήτρια σε ένα επιχειρηματικό δάνειο φιλικού της προσώπου. Σήμερα ζει με τον τρόμο μην χάσει το σπίτι που κληρονόμησε από τους γονείς της και είναι η μοναδική κατοικία της. Ο πρώτος πλειστηριασμός έχει ήδη γίνει όμως ήταν άγονος.

Η Μαρία Παππά μίλησε για το Star με το πρώτο θύμα των ανελέητων πλειστηριασμών.

«Ο κίνδυνος είναι ότι θα αναπλειστηριαστεί. Εφόσον έχει γίνει ο πρώτος πλειστηριασμός το έχουν πάρει στο όνομά τους. Είχα κάνει αίτηση να υπαχθώ στο νόμο Κατσέλη. Έγινε δεκτός. Και η τράπεζα συμφώνησε να δίνω 20 ευρώ το μήνα. Από εκεί και πέρα μου κάνανε ανάκληση. Είναι απαράδεκτο αυτό το πράγμα. Τα κάνουν όπως θέλουν αυτοί στα μέτρα τους. Καταπατούν τους νόμους, το Σύνταγμα τα πάντα...» δηλώνει η κ. Ορφανού.

Την ίδια ώρα με αστυνομική συνοδεία προσέρχονται πλέον ειρηνοδίκες και συμβολαιογράφοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών. Όλο και περισσότερα όμως είναι τα μέλη οργανώσεων που προσπαθούν να αποτρέψουν κατασχέσεις καθώς τα σπίτια που χάνονται είναι περιουσίες φτωχών ανθρώπων. Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα. Εικόνα χάους επικράτησε χθες έξω από το ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Εξαγριωμένοι πολίτες προσπαθούν να αποτρέψουν πλειστηριασμό οικονομικά αδύναμου συμπολίτη τους, με διμοιρίες των ΜΑΤ να συγκρατούν το πλήθος.

Μάλιστα, φώναζαν και το προσφιλές κάποτε σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Κάποιοι κατάφεραν να μπουν και στην αίθουσα του ειρηνοδικείου, όπου μέλη του κινήματος «δεν πληρώνω» διέκοψαν την διαδικασία και ανάγκασαν τους ειρηνοδίκες να εγκαταλείψουν την αίθουσα. Τ

Τι αφορούσε ο πλειστηριασμός; «Πρόκειται για διαμερίσμα 36 τετραγωνικών μέτρων και αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι μικρά λαϊκά σπίτια κάθε εβδομάδα βγαίνουν σε πλειστηριασμούς» δήλωσε ο Ηλίας Μηλιός, από το συντονιστικό συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης.