Καμία πιθανότητα ενεργοποίησης του κόφτη για το 2017 δεν θεωρεί ότι υπάρχει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο «απαντά» στην εκτίμηση των αναλυτών του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει ούτε κατά το ήμισυ τους στόχους που έχει θέσει για το πρωτογενές πλεόνασμα

Όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, η ενεργοποίηση του «κόφτη» γίνεται μόνο όταν η οικονομία δεν πιάνει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου.

Για φέτος, επισημαίνουν, ο στόχος είναι 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές).

«Ο “κόφτης" είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν "προλαβαίνουν" να πέσουν κάτω από το 0,5%!» επισημαίνουν οι πηγές του οικονομικού επιτελείου, εξηγώντας ότι το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν παράλληλα ότι «η μόνιμη διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραμένει για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα» και εξηγούν πως «το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%».

Δείτε ακόμη:

Ψυχρολουσία από το ΔΝΤ για την κυβέρνηση μία ημέρα μετά την υπεραισιοδοξία!