Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την υπεραισιοδοξία του ΔΝΤ για την ανάπτυξη (2,8%) έναντι του 2,7% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, το Ταμείο με νέα σημερινή του έκθεση το γυρίζει σε «σκωτσέζικο ντους»!

Συγκεκριμένα, στην έκθεση Fiscal Monitor προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι 0,1% έναντι της ελληνικής εκδοχής για 0,6%, ότι το 2017 θα περιοριστεί στο 0,7% έναντι της ελληνικής εκδοχής για 1,8% και το 2018 θα είναι μόλις 1,6% έναντι της ελληνικής εκδοχής 3,5%.

Η μόνη σωτηρία κατά το ΔΝΤ για να κλείσει η τρύπα αυτή που εκτιμάται στα 2-3 δις ευρώ είναι η ρύθμιση του χρέους. Πρόκειται για εξέλιξη που στέλνει σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, ενόψει των αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να ενισχύσει τα επιχειρήματα της Αθήνας για την ανάγκη να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον μετά το 2018.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και πως πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις ώστε να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της κεφαλαιακής επάρκειας.