Μοντέλο Μαρινόπουλου θα εφαρμόσει στα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος χαρακτήρισε εφικτό στόχο τη μείωση τους κατά 40%.
Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Χρηματοπιστωτικού Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, πως τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για τον μηχανισμό εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, ο οποίος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.
Συγκεκριμένα, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα κατατίθεται η αίτηση για αναδιάρθρωση και αν υπάρχει συμφωνία στο 60% των πιστωτών, τότε στη συνέχεια δικαστική απόφαση θα επιβάλει και στο υπόλοιπο 40% να συμμορφωθεί.
Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογήν και να επικεντρώνεται στην διάσωση (κατά τα’ άλλα) υγιών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στο πλαίσιο του χειρισμού των κόκκινων δανείων θα δίνεται η δυνατότητα τους δανειολήπτες να εξαγοράσουν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια προτού οι τράπεζες προχωρήσουν στην πώλησή τους.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για κάτι τέτοιο, οι τράπεζες θα πρέπει να ενημερώσουν 1 χρόνο πριν τους δανειολήπτες για την πώληση των δανείων τους.
Όσον αφορά τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, μέχρι το 2018 δεν επιτρέπεται η μεταβίβασή τους και αυτά ισχύει για όλα τα δάνεια κατηγορίας (στεγαστικά, καταναλωτικά, αγροτικά, κλπ.) που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ.