Αιχμές για τη στάση του πολιτικού συστήματος αλλά και των κυβερνήσεων άφησε ο Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, όπου τόνισε πως η κρίση θα μπορούσε να ήταν μια περιπέτεια που θα διαρκούσε μόλις 2,5 με 3 χρόνι�� και θα κόστιζε το 15% του ΑΕΠ.

«Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι-τρία χρόνια. Να ταρακουνηθεί η χώρα γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να το γλιτώσει. Θα μπορούσε όμως, αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές, να σταματήσει εκεί τον κατήφορο. Να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27% που έχουμε χάσει σήμερα και να είχε μπει σήμερα ήδη σε αναπτυξιακή πορεία, έχοντας κερδίσει και μεγάλο μέρος του 2015» είπε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ και πρόσθεσε: «Έχουμε χάσει σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».

Ο κ. Προβόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν είχε καμία γνώση για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμμα��α: «Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ, ο οποίος το είχε χειριστεί».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων: «Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια» τόνισε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ.

«Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος εξαπέλυσε βολές κατά του Γιάννη Στουρνάρα (επί θητείας του στο ΥΠΟΙΚ) για το θέμα της Τράπεζας Αττικής: «Ήταν μία από τις τράπεζες που είχαν κάποια θέματα που λίγο πολύ είναι γνωστα. Είχε αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου. Αυτό που λέγεται διοικητική διακυβέρνηση: π.χ. ίδιος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος. Είχα στείλει επιστολές και σε υπουργούς ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Υπήρξε ολιγωρία και δεν λύθηκε ούτε από τον υπουργό, ούτε από την τράπεζα. Αρμόδιος τότε ήταν ο κ. Στουρνάρας. Προς το τέλος, έγινε μια προσπάθεια να μπει ε��εί ο κ. Μάμαλης και τελικά με καθυστέρηση το ζήτημα λύθηκε. Υπήρξε μια πρόοδος στο δρόμο αλλά ήταν αργή και έπρεπε να είναι πιο γρήγορη».

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών π��υ έγινε πέρυσι τον Νοέμβριο, ο κ. Προβόπουλος, είπε ότι κατά τη γνώμη του δεν ήταν αναγκαία και πως δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει και τέταρτη.

Τέλος, σημείωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα.